Οι περιοχές: Σίβα, Δαφνές και Βλαχιανά είναι οι προορισμοί τούτης της διαδρομής. Αποτελούν μέρος της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου (όνομα που πιθανότατα συνδέεται με το κάστρο πάνω από το Κεραμούτσι) με βαθιές ιστορικές ρίζες. Συνδέεται άραγε το τοπωνύμιο Σίβα με το Θεό Σίβα των Ινδών; Σίγουρα ολόκληρη η περιοχή συνδέεται με την αμπελοκαλλιέργεια, αλλά και την παραγωγή κάλλιστου οίνου. Το ίδιο και οι Δαφνές που διοργανώνουν μάλιστα κάθε χρόνο πολυήμερες γιορτές κρασιού.
Η Παληανή είναι ωραίο μοναστήρι, το οποίο ελέγχει οπτικά την κάρπιμη κοιλάδα. Η Παληανή θεωρείται από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Κρήτη. Απέναντι από το μοναστήρι της Παληανής βρίσκεται ο βραχώδης λόφος του Αγίου Νικολάου με τα πολλά λαξεύματα, τα οποία πιθανότατα σχετίζονται με Ελληνιστική ακρόπολη. Η πλαγιά που βρίσκεται νότια και δυτικά του βραχώδους εξάρματος, όπου βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κατοικείται, όπως δείχνουν τα ευρήματα, από τα μινωικά χρόνια. Υπάρχει έδαφος παχύ, κατάλληλο κλίμα και υψόμετρο, καθώς και αρκετό πηγαίο νερό στην πλαγιά. Αυτά αποτελούν ισχυρούς λόγους για αυτάρκεια και μόνιμη εγκατάσταση.
Σε πινακίδα Κρητο - Μυκηναϊκής γραφής (ΚΝ 819) αναγράφεται qa-ra (Πάλλα), we-ke-i-ta, si-to κ.λπ. (Στέλιος Μανωλιούδης, 2018, Διόνυσος). Σε ψήφισμα της πόλεως της Γόρτυνας, το οποίο χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. η πόλη παραχωρεί δημόσια γη σε ιδιώτες για καλλιέργεια «… τάν έμ Πάλαι (Πάλα) πυτιλιάν …» (Στέφανος Γρατσέας, 2013, Το Βενεράτο και η περιοχή του). Κάποιοι ερευνητές συσχετίζουν τη λέξη πυτιλιάν με τη λέξη pu-te-ri-ja η οποία εμφανίζεται σε πινακίδες της γραμμικής Β από την Κνωσό. Η λέξη pu-te-ri-ja ίσως αναφέρεται σε φυτείες αμπέλων ή οπωροφόρων δέντρων (Μανδαλάκη, 2004, Κοινωνία και Οικονομία στην Κρήτη κατά την αρχαϊκή και την κλασική εποχή). Επίσης καταγράφεται τοπωνύμιο Απόλλωνας στη περιοχή.
Τα Κόκκινα πατητήρια βρίσκονται σε περιφραγμένο χώρο στο τέλος της διαδρομής από το Βενεράτο προς το μοναστήρι της Παληανής. Τρία πατητήρια και μία λαξευτή στο βράχο μαγγάνα μας περιμένουν.