Στη διαδρομή αυτή φαίνεται τραφιασμένος περίβολος, λίγο παραπάνω από το χωριό Αμπελούζος (τοπωνύμιο σχετικό με αμπέλια), ο οποίος εμφανώς είχε καλλιεργητικά ίχνη αμπελώνα. Ο τραφιασμένος περίβολος προστάτευε τον αμπελώνα, ενώ οι αναβαθμίδες συγκρατούσαν το χώμα και βοηθούσαν την καλλιέργεια. Όλα έδειχναν «βενετσιάνικη» (=επιμελημένη) καλλιέργεια.
Δυτικά του οικισμού της Πλουτής μπορεί να δει κανείς τη μέσα πλευρά του τοίχου πέντε κτιστών πατητηρίων, τα οποία σώζονταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Λίγα μέτρα παρακάτω, μεγάλο λαξευτό υπολήνιο και κυκλικές κατασκευές συνδέονται με υπόσκαφες εγκαταστάσεις ζύμωσης οίνου. Ψυχρή ζύμωση (θερμοκρασία υπεδάφους 14 - 15ο C), πιθανότατα στα Ελληνιστικά χρόνια. Η ψυχρή ζύμωση «ανακαλύφθηκε» στην Αμερική τον περασμένο αιώνα. Πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό, βγάζει απυρόνερο, δηλαδή νερό με θειάφι. Τούτο οφείλεται στα πετρώματα που περνάει το υπόγειο νερό, τα οποία είναι γυψούχα (θειικό ασβέστιο). Το απυρόνερο ή η γύψος που υπάρχει στην περιοχή ίσως να χρησιμοποιήθηκε για να αντέξουν τα κρασιά του μεσαίωνα το ταξίδι ως τις αγορές της Ευρώπης. Ο προσεγμένος αμπελώνας, τα μεγάλα πατητήρια και τα θειούχα πετρώματα της περιοχής, έδωσαν πλεονέκτημα και πλούτο στους κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με τις γραπτές πηγές εντοπίζονται στο μεσαίωνα τρεις έμποροι κρασιού με το επώνυμο Μετζαπέτας - το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα, ως Ματζαπετάκης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μέλη της ίδιας οικογένειας, που κατοικούσαν στην περιοχή του Αμπελούζου μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και εμπορεύονταν κρασί στο Λβίβ της Ουκρανίας. «Στους πρώτους Έλληνες κατοίκους του Λβίβ ανήκε ο Έλληνας από την Κάντια Εμμανουήλ Μετζαπέτας ο οποίος εμφανίστηκε στην πόλη το 1587. Στο τέλος του 16ου αιώνα ο Μιχαήλ Μετζαπέτας πούλησε κρητικό κρασί. Το 1615 ανάμεσα στους κατοίκους του Λβίβ έδρασε ο Κωνσταντίνος Μετζαπέτας ο οποίος είχε επιχειρήσεις και έλαβε ενεργό μέρος στη ζωή της αδελφότητας του Λβίβ… . Η καλύτερη ποιότητα οίνου ανήκε στο μαλβαζία (malmsey), το οποίο ήταν μεταφερμένο πιο πολύ…». (Στέλιος Μανωλιούδης, 2014, Οινουδιαδρομές στα πολιτιστικά τοπία και το Μαλβαζία της Κρήτης). Σήμερα η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή συνεχίζεται στο λόφο της «Ορθής πέτρας».